Veenpaard Thyra klaar voor de expositie in Museum Opsterlan

Leeuwarder courant

Paard Thyra vaart naar expositie in Gorredijk

http://www.lc.nl/static/img/lc/plus.png 

  •  Gisteren om 14:59 

  •  Gitte Brugman 

  •  Friesland

     Dioni ten Busschen en haar ‘turfboer’ Nick van de Griendt sjouwen Thyra aan boord. Foto Hoge Noorden/Jaap Schaaf 

  • Dioni ten Busschen en haar ‘turfboer’ Nick van de Griendt sjouwen Thyra aan boord. Foto Hoge Noorden/Jaap Schaaf

Voordat het turfkunstwerk Thyra te zien is in Museum Opsterlân, heeft het een hele reis gemaakt. Van de Peatart Gallery in Leeuwarden met een schip naar Gorredijk.

Een beetje wiebelig, maar veilig bereikte het Friese paard Thyra gistermorgen de MS St. Michael van schipper Wietze Welling. De maakster Dioni ten Busschen en haar compagnon Nick van de Griendt tilden het aan boord onder toeziend oog van buren, stalhouders en LF2018-directeur Tjeerd van Bekkum.

Vijf weken werkte Ten Busschen in een tijdelijke Peatart Gallery aan de Nieuwestad in Leeuwarden. Op uitnodiging van Museum Opsterlân maakte ze kunstwerken met het Friese paard als onderwerp. De kunstenares exposeerde twee keer eerder in het museum in Gorredijk. 

Ze heeft een eigen procedé ontwikkeld om van turf sculpturen te maken. Deze zijn te zien in haar vaste Peatart (Turfkunst) Gallery in Amsterdam. Van de Griendt is haar ‘turfboer’, die het natuurproduct uit Estland importeert. ,,Dat is jongere turf, met een andere kleur dan de Nederlandse.’’

Om inspiratie op te doen voor haar werk bezocht Ten Busschen in Opeinde de Stal Synaeda van Anke Oosterbaan. Ze maakte er tientallen foto’s, onder meer van Thyra. Die werd haar muze.

In de tijd dat ze aan de Nieuwestad werkte, kwamen er tientallen bezoekers een kijkje nemen in het pand waar eerder het Riethuis, antiekzaak Beuneker en boekhandel de Slegte zaten. ,,Stukje bij beetje kreeg ik de geschiedenis van het pand te horen’’, vertelt ze. ,,Hoe leuk is dat!’’

Schipper Koos Fölling van De Rat bood spontaan aan dat hij het kunstwerk met een turfschip zou halen. Gistermorgen legde hij met collega Wietze Welling de MS St. Michael aan in de Prinsentuin. Vanaf de Nieuwestad brachten Van de Griendt en Ten Busschen met kruiwagens enkele voorstudies, een hoofd van turf en Thyraaan boord.

Vandaag komt het turfschip in Gorredijk aan en gaat ze rond half twee van boord. Ze krijgt een mooie plek in de expositie Het Friese paard in beeld, die zaterdag wordt geopend.

Meer hierover in de LC van zaterdag.

 

 

 

August 2018